Składniki
Blaszka 30x38 cm
• 5 jajek,
• 1 kopiata szklanka mąki,
• 1 szklanka cukru,
• 5 łyżek oleju,
• 1 łyżka octu,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza kokosowa
• 6 białka,
• 1,5 szklanki cukru,
• 30 dag kokosu,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa do przełożenia:
- 3 kostki masła,
- 1 puszka ananasów w syropie,
- 1 puszka brzoskwiń w syropie,
- 1,5 litry mleka,
- 3 budynie waniliowe,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżki mąki tortowej,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek cukru
Masa do dekoracji:
- 1 litr mleka
- 5 łyżki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 2 budynie waniliowe,
- 1 kopiata łyżka mąki kartoflanej,
- 1 kopiata łyżka mąki tortowej
- 4 żółtka
- 2,5 kostki masła,
-
Sposób przygotowania
- 1.
- Biszkopt biały: Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. W dalszej kolejności dodajemy olej, ocet i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180ºC przez 20 min. Do tortu należy upiec 3 takie biszkopty. Dwa biszkopty po ostygnięciu pozostawiamy w całości. Z trzeciego wycinamy dwa pasy. Każdy pas powinien stanowić około ¼ biszkopta. Z wyciętego biszkoptu została mi niepotrzebna jedna połowa. Można ją po prostu zjeść Można też upiec ten trzeci biszkopt z połowy składników na mniejszej blaszce (15x19 cm), wtedy nie zostaną okrawki.
- 2.
- Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywno, dokładamy cukier, a następnie pozostałe składniki delikatnie mieszając. Pieczemy około 30 min w 180˚C.
- 3.
- Masa do przełożenia: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z mąką, budyniem, żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy, Brzoskwinie oraz ananasy odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Ucieramy masła. Dodajemy budyń. Utartą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone brzoskwinie, a do drugiej pokrojone ananasy.
- 4.
- Przełożenie: Biszkopt. Masa budyniowa z brzoskwiniami. Wkładka kokosowa. Masa budyniowa z ananasem. Na masę ananasową nakładamy dwa paski wycięte z trzeciego biszkopta. Najlepiej nożem zaznaczyć gdzie znajduje się połowa naszego tortu. Biszkoptowe paski układamy na dwóch połówkach w odstępie około 1-1,5 cm od środka tortu. Tak nałożone paski także delikatnie smarujemy masą. Całość przykrywamy drugim biszkoptem pozostawionym w całości. Dokładnie dociskamy go do masy. W ten sposób otrzymujemy zarys naszej księgi.
- 5.
- Księgę dowolnie dekorujemy. Do dekoracji wykonałam masę budyniową z 1 litra mleka. Część masy zabarwiłam na różowo (tort dla dziewczynki) aby wykonać róże, a część na zielono, aby wykonać listki. Do wykonania napisu „IHS” wykorzystałam gotowe, kupne złote perełki. Napis „I Komunia Święta” został wykonany w masy po dodaniu do niej zaparzonego kakao.
- 6.
- Masa do dekoracji:
Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i
żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy budyń.
Dekorację zaczynamy od wygładzenia powierzchni. W dalszej kolejności
obtaczamy boki tortu tworząc karty, następnie wykonujemy górny i dolny
wianuszek.
Na koniec wykonujemy różę oraz napis.
Tu macie linka jak coś
Piękny/Laura987123987
OdpowiedzUsuńIt looks beautiful /Charlotte
OdpowiedzUsuń