poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Wkońcu jest!!

Maj to czas komunii, to takich uroczystości najlepiej pasuje, tort komunijny,,Otwarta księga''


Składniki

                                                                                                                                    Blaszka 30x38 cm

Biszkopt;
• 5 jajek,
• 1 kopiata szklanka mąki,
• 1 szklanka cukru,
• 5 łyżek oleju,
• 1 łyżka octu,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Beza kokosowa
• 6 białka,
• 1,5 szklanki cukru,
• 30 dag kokosu,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa do przełożenia:
- 3 kostki masła,
- 1 puszka ananasów w syropie,
- 1 puszka brzoskwiń w syropie,

- 1,5 litry mleka,
- 3 budynie waniliowe,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżki mąki tortowej,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek cukru

Masa do dekoracji:
- 1 litr mleka
- 5 łyżki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 2 budynie waniliowe,
- 1 kopiata łyżka mąki kartoflanej,
- 1 kopiata łyżka mąki tortowej
- 4 żółtka

- 2,5 kostki masła,

  • Sposób przygotowania

    1.
    Biszkopt biały: Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. W dalszej kolejności dodajemy olej, ocet i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180ºC przez 20 min. Do tortu należy upiec 3 takie biszkopty. Dwa biszkopty po ostygnięciu pozostawiamy w całości. Z trzeciego wycinamy dwa pasy. Każdy pas powinien stanowić około ¼ biszkopta. Z wyciętego biszkoptu została mi niepotrzebna jedna połowa. Można ją po prostu zjeść Można też upiec ten trzeci biszkopt z połowy składników na mniejszej blaszce (15x19 cm), wtedy nie zostaną okrawki.
    2.
    Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywno, dokładamy cukier, a następnie pozostałe składniki delikatnie mieszając. Pieczemy około 30 min w 180˚C.
    3.
    Masa do przełożenia: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z mąką, budyniem, żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy, Brzoskwinie oraz ananasy odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Ucieramy masła. Dodajemy budyń. Utartą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone brzoskwinie, a do drugiej pokrojone ananasy.
    4.
    Przekładnie - krok 4Przełożenie: Biszkopt. Masa budyniowa z brzoskwiniami. Wkładka kokosowa. Masa budyniowa z ananasem. Na masę ananasową nakładamy dwa paski wycięte z trzeciego biszkopta. Najlepiej nożem zaznaczyć gdzie znajduje się połowa naszego tortu. Biszkoptowe paski układamy na dwóch połówkach w odstępie około 1-1,5 cm od środka tortu. Tak nałożone paski także delikatnie smarujemy masą. Całość przykrywamy drugim biszkoptem pozostawionym w całości. Dokładnie dociskamy go do masy. W ten sposób otrzymujemy zarys naszej księgi.
    5.
    przed dekoracją - krok 5Księgę dowolnie dekorujemy. Do dekoracji wykonałam masę budyniową z 1 litra mleka. Część masy zabarwiłam na różowo (tort dla dziewczynki) aby wykonać róże, a część na zielono, aby wykonać listki. Do wykonania napisu „IHS” wykorzystałam gotowe, kupne złote perełki. Napis „I Komunia Święta” został wykonany w masy po dodaniu do niej zaparzonego kakao.
     
    6.
    Masa do dekoracji: Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy budyń. Dekorację zaczynamy od wygładzenia powierzchni. W dalszej kolejności obtaczamy boki tortu tworząc karty, następnie wykonujemy górny i dolny wianuszek. Na koniec wykonujemy różę oraz napis.
    Tu macie linka jak coś

2 komentarze: