środa, 8 lipca 2015

Makaron z sosem serowym i kurczakiem

Składniki
Makaron;
500g- makaronu
1 łyżeczka- soli
Kliknij ::Czytaj więcej:: aby zobaczyć dalszą część. 

Sos:
200g- piersi kurczaka
200ml- bulionu
50ml- wody
100g- serka topionego
2 plasterki- sera żółtego
1 łyżka mąki
olej
pieprz, sól, oregano
Sposób przygotowania
 1.Makaron; 500g- makaronu 1 łyżeczka- soli Makaron możemy wybrać jaki chcemy ( ja wybrałem świderki ) gotować według czasu na opakowaniu. Po ugotowaniu nie przelewać wodą
2.Sos: 200g- piersi kurczaka 200ml- bulionu 50ml- wody 100g- serka topionego 2 plasterki- sera żółtego 1 łyżka mąki olej pieprz, sól, oregano Piersi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z olejem smażymy do uzyskania lekko złotego koloru. Wlewamy bulion ( bulion można zastąpić 200 ml wody + kostka rosołowa ) gdy bulion na patelni zacznie wrzeć dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą ( 50 ml wody i łyżka mąki jeśli nie rozrobi wam się wystarczająco można dodać trochę wody i przelać przez sitko na patelnie aby nie było grudek ) po wlaniu szybko mieszać . Dodać serek topiony , plasterki sera , pieprz, sól, i oregano ( można dodać również trochę curry lub czegoś ostrego ) ( najlepiej wedle własnego uznania ) dokładnie wymieszać aż do roztopienia serów. Makaron z sosem najlepiej połączyć w garnku w którym makaron był gotowany.Ja dodałam jeszcze  brokuł dodatkowo. :)

2 komentarze:

  1. Bardzo dobry przepis ja zrobiłam tyle że bez brokuła ale było dobre. Dziękuje za przepis/MonikaMonika

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis ja zrobiłam tyle że bez brokuła ale było dobre. Dziękuje za przepis/MonikaMonika

    OdpowiedzUsuń